Ingen stress, ingen hets - älska livet!

Ingen stress, ingen hets - älska livet!

Surfing är en värld dit alla är välkomna. Surfing handlar inte om att vara bäst i vattnet. Surfing är inte en tävling. Surfing är en känsla och vår passion. Det är en lek, en lek som alla kan vara med i. Det är leken i vågorna som betyder något, inte prestationen.
Och vem är förresten den bästa surfaren? Om någon kan sägas vara det så är det personen som har det största leendet, vare sig det är någon av alla de unga tjejer och killar som surfat med oss genom åren, eller den äldre gentlemannen som varit med oss på Hawaii, i Frankrike, Spanien och Costa Rica. Han kommer sällan upp ståendes på brädan, han studsar fram på magen med jordens största smile på läpparna. Då spelar prestationen ingen roll. Det är just däri som surfingens storhet ligger, för allt handlar i grunden om att ha kul tillsammans och att låta glädjen vara den starkaste drivkraften, oberoende av vurpor och blåmärken, framgångar och motgångar. Och vi har den bästa lekplatsen i världen till vårt förfogande, havet. Havet är vårt nöjesfält. En bräda, lite vågor och några vänner. Mer än så behövs inte.

Även om surfing kan vara en utmaning i början är det inte på något sätt omöjligt att lära sig – tvärtom! Med lite hjälp kan alla lära sig att gå på vatten: ung som gammal, vältränad som soffpotatis, kvinna som man. Oavsett ålder, kroppsstorlek eller social status. Surfing går över alla eventuella barriärer och sociala strukturer och så länge du bara kan ta dig ner till vattenbrynet på något sätt så väntar vågorna på dig. För oss har alltid det viktigaste varit att alla skall med, alla skall ha roligt! Faktum med att vi på Surfakademin har lärt över 3000 svenskar att vågsurfa. Alla som rest med oss har klarat det. Vi har inte guidat som stressade militärer, utan mer som mediterande munkar. Hela tiden utan hets, hela tiden fritt från konkurrens, med glädjen och positivt tänkande som drivkraft.

Vi surfar för att vi älskar det. När det är för andras skull, för att bedömas i en tävling - så faller det. Det är inte längre rent. Det är visselpipor och färgade rashguards. Det är tidtabeller och presterande. Helt plöstligt och snabbt har vi tagit död på vad det handlar om. Tävling är anti-tesen till surfing. Var ren, klä av dig naken och gå ut och surfa bland vattensköldpaddor och färgglada fiskar i turkost vatten. Men det behöver inte var perfekt. Ett vindpiskat hav med vännen och små stökiga vågor ger också energi. Men undvik visselpipor, klockor och prestation. Det finns det tillräckligt av i livet på andra platser.
Det handlar inte om att surfa den största vågen, att få den längsta nose-riden, eller längsta tuben.

Istället så vill vi sträva efter att inte sträva och bara njuta av vågorna, hitta glidet och le. Bara le och njut. Älska livet.