Filosofi

Idén till Surfakademin föddes på Oahus North Shore på Hawaii i mitten på 90-talet när Jens Holmer och Peter Sahlberg lämnat Sverige för att upptäcka och leva med surfingen. Vi har sedan sommaren 2006 lärt strax över 2000 svenskar att dansa fram på havet.

Det tog oss tio år att konceptualisera våra tankar och drömmar. Vi har sedan länge kapitulerat för den mystik och eufori som omger surfingen. Nu vill vi dela med oss och inspirera dig.

Alla i Surfakademins instruktörsteam är internationellt certifierade livräddare och surfinstruktörer, enligt International Surfing Association. Surfakademin-familjen består av Alexander Dexwik, Andre Melin, Anton Hoas Ströman, Ellen Strand, Erik Jönhagen, Erik Svärd, Ignacio Robaina, Jens Holmer, Mirja Wittgren, Peter Sahlberg och Primus Bergström.

Sveriges bästa surfare genom tiderna Freddie Meadows är Surfakademins ambassadör och hi performance instruktör.

Innan Surfakademin öppnade upp sina portar, gav Jens och Peter surfkurser på Kawela Surfcamp - på Oahus Northshore på Hawaii.

Filosofi

Jens Holmer

Våren 1991 kom filmen Pointbreak ut med Keanu Reeves och Patrik Swayze. Efter att sett "Bodhi" susa fram på vågorna så var det inte mycket att snacka om -  det var surfing som gällde. Jag åkte till Bali och sprang in i alla fällor man kan hamna i - köpte för kort bräda, åkte och surfade snabba vågor som bröt över sylvassa rev. Jag slog mig halvt fördärvad och återvände till Sverige snabbare än planerat. Det tog ett par år innan jag reste mig och kom upp på brädan igen. Nu var det dags för Hawaii och för att ta upp surfingen på nytt. Nu var Hawaiianerna där och stöttade. Jag fick lära mig på nytt - från grunden. Blev kvar i 4 år och har återvänt dit de senast 14 åren. Surfing är ingen sport - det är en lek. Just leken, skrattet och att dela vågor med vänner i harmoni med naturen det är surfing för mig.

Jens Holmer

Peter Sahlberg

Jag var redan hookad på surf utan att ens ha testat. Både Hollywood-filmen Pointbreak men även klassiska 60-tals surffilmen Endless Summer fick mig att drömma om surf under hela min uppväxt. Och så fort jag fick möjligheten, i slutet på 90-talet, flyttade jag till Hawaii för att lära mig surfa. Jag bodde på Oahus North Shore i tre år och lärde mig den ädla konsten att rida vågor under Hawaiianernas vingar. Förutom Hawaii har jag tillbringat mycket tid, och bor i omgångar, i både Biarritz och södra Kalifornien. Det har såklart blivit en hel del surfresor också, vårens expedition till Senegal i Västafrika var otroligt inspirerande. Det finns många favoritvågor, men San Onofre en tidig höstmorgon eller solnedgångssurf en sommarkväll i Côte de Basques tillhör de mest magiska ögonblicken.

Peter Sahlberg

Ellen Strand

Jag glömmer aldrig första gången jag surfade. Det var i Port Elizabeth i Sydafrika. Med den högsta SPF:n och den längsta brädan vi kunde hitta så hoppade vi i vattnet. Där och då fastnade jag direkt. Efter Sydafrika-resan försökte jag hitta varje tillfälle till att surfa och 2006 hittade jag Surfakademin och under två år blev det en resa till Biarritz, Galicien och tre magiska månader i Costa Rica. Sommaren 2010 började jag arbeta med Surfakademin och det har verkligen varit den bästa sommaren. Det finns inget som går upp mot att se folks breda leenden när de rider på sin första våg.

Ellen Strand

Alexander Dexwik

Av en ren slump började jag surfa sommaren 2007 med Surfakademin i Biarritz – ett vykort på en snygg wahini som satte en Hang Ten hade sålt in mig. Sedan dess har jag återkommit varje sommar och även hunnit med vågor i länder som Costa Rica, Australien, Spanien och Sverige. Under en solnedgång i just Costa Rica, där surfarna långsamt blir till siluetter, har jag surfat bland mina bästa vågor. Inom surfingen är det inte bara brädan och vågorna jag blir attraherad av, livsstilen och människorna likaså. Att ingenting är rätt eller fel inom surfingen låter mig leka, testa och utveckla alla möjliga konster på brädan.

Alexander Dexwik

Annika Walden

För mig är surfingen lika viktigt som syre. Jag har levt och andats surfing sedan jag lärde mig gå på de milsvida stränderna hemma i San Diego. När jag började för 10 år sedan var det tävlingar för skollaget som gällde. Vi åkte över hela Kalifornien för att tävla och till slut ledde det till att vi blev korade "State Champions". När jag blev äldre och visare så skiftade fokus mer och mer från tävlingarna och domarnas poäng till att söka efter den känsla som får oss bitna att komma tillbaka gång efter gång. Jakten på "känslan"  har tagit mig till underbara platser som Costa Rica och the North Shore. Vad jag älskar med livsstilen som är surfing är gemenskapen man får med dem man träffar ute i vattnet och hur simpelt och underbart livet kan vara när man guppar på sin shortboard. Att vara instruktör ger mig en fantastisk möjlighet att dela med mig av allt det underbara som surfingen har att ge.

Annika Walden

Filippa Edghill

Mitt tidigaste minne är från nosen av en surfbräda. Jag låg på magen och skrattade på brädan som min pappa surfade när allt flög förbi och det var mitt första moment. Efter det var jag fast och har rest med vågor i siktet. Somrarna spenderar jag i fantastiska Biarritz och vintrarna i mitt andra hem Barbados, där emellan är jag som alla andra svenska surfare lite av en hobbymeterolog för att ha koll på de stormar som träffar Skånes kust i hopp om vågor. Att finna sig själv i havet och samarbeta med naturen för att skapa något som i min åsikt är det bästa som finns är något alla borde testa och något som jag gärna delar med mig av.

Filippa Edghill

Ignacio Robaina

Första gången jag kom i kontakt med surfingvärlden var vid 13 års ålder i Spanien. Vi var på semester och jag testade här på vågsurfing för första gången och fastnade omedelbart för denna fantastiska sport och livsstil. Enda sedan dess har varje resa jag gjort varit surfingrelaterad, och jag har surfat i bland annat Spanien, Sverige och Costa Rica. Jag började arbeta för Surfakademin som instruktör sommaren 2010 och det har förändrat mitt liv för alltid.

Ignacio Robaina

Erik Svärd

Redan innan jag reste till Australien för massa år sedan så tänkte jag på att surfing ser otroligt spännande ut - det ska jag lära mig! Det första jag gjorde när jag landat i Australien var att köpa en bräda och ge mig ut i havet. Det tog inte lång tid för mig att inse hur fantastiskt det var. Aldrig har något berört mig så som surfing gjort. Surfingen är det som styr mig nu. Den tar mig till fantastiska platser och ger mig helt underbara upplevelser och massor av minnen för livet. Allt från de magiska solnedgångarna till det kittlande "stooket" som pirrar i kroppen när jag kommer i närheten av havet. Bäst av allt är att jag numer får jobba och leva i det jag håller så nära hjärtat - det är nästan för bra för att vara sant.

Erik Svärd