V

i har längtat, vi har trånat, alldeles för länge nu, men snart så snart är det äntligen dags att bege oss till Baskiens hjärta, strax söder om Biarritz, för Surfakademins Surf & Yoga Retreat. Som sig bör tar vi det vidare - välkurerat, så i sommar har vi adderat yoga, meditation och hjärtfylld mat till upplägget.

I sommar har vi två härliga boenden som vi myser runt i. Dels en Art Deco-villa, en 10 minuters promenad från St Jean De Luz, strax söder om Biarritz, och för er som föredrar att bo på hotell så har vi tingat nyrenoverade Hotel Madisons bästa rum. Ligger beläget mitt i centrala St Jean De Luz. 

Oavsett villa eller hotell så sträcker vi ut med härligt häng, långa middagar, och så skapar vi den där vibben - förkroppsligat flow - som är så svår att uttrycka med ord men som alltid infinner sig.

Surfakademin presenterar i sommar: Världens kanske vibbigaste surf & yoga retreat, tryggt hållna av Pyrenéerna i öster och Atlanten i väster.

Som vi ser det, bästa sättet att resa i stil från Skandinavien till Biarritz är antingen med SAS, som flyger direkt via Köpenhamn ett par dagar i veckan, eller Air France som flyger ifrån en flygplats nära dig till Biarritz med mellanlandning i Paris. Om du har tid på din hand är en roadtrip genom Europa eller tågluff också fina resealternativ.

Vi blir aldrig mätta på den dramatiska kustlinjen med vackra långa sandstränder, där vågorna likt gottigheterna i en ändlös skattkista, aldrig tar slut. Vi har två hemmastränder som vi surfar på, Hendaye i söder & Bidart i norr. 

Likväl för dig som paddlar ut för första gången och för dig som redan blivit livslångt dedikerad är Baskien ett givet hem för din nästa surfresa.

Baskien,
Oh really?

 • 1
  Magiska dagar
  Från soluppgång till solnedgång.
 • 2
  Beach Life Deluxe
  Bästa, bästa strandmyset.
 • 3
  Vi bor som locals
  Under sommaren är hemmavid en stor klassisk baskisk villa.
 • 4
  Surfakademins hjärta
  Vårt sommarhem sedan premiären, maj 2006.
 • 5
  Atlanten är alltid bakom hörnet
  Den dramatiska kustlinjen där vågorna aldrig tar slut.
 • 6
  Baskien växer på oss
  För varje år än mer elaborativt.
Bo i hjärtat
av Baskien,
som en local

Hållna av Pyrenéerna i öster
& Atlanten i väster

I

sommar har vi två härliga boenden. Dels en drömlik Art Deco-villa, 10 minuters promenad från St Jean De Luz. Det snofsiga magasinet Architectural Digests högsta önskan är att lägga våren på att dokumentera villan och dess historia, men istället vill den baskiska familjen att Akademin ska får sträcka ut med härligt häng, långa middagar, bada i den Wim Hof- tempererade poolen och skapa den där vibben - förkroppsligat flow - som är så svår att uttrycka med ord men som alltid infinner sig. Vi samarbetar även med nyrenoverade och härliga Hotel Madison med mysigt spa mitt i charmiga San Jean De Luz, ett par stenkast från det franska köket och stranden. Här bor du i dubbelrum.

S

om vi ser det, bästa sättet att resa i stil från Skandinavien till Biarritz är antingen med SAS, som flyger direkt både från Köpenhamn och Stockholm ett par dagar i veckan, eller Air France som flyger ifrån en flygplats nära dig till Biarritz med mellanlanding i Paris. Om du har tid på din hand är en roadtrip genom Europa eller tågluff också fina resealternativ.

Våra surf & yogaretreats inleds med en meet & greet på lördagkväll vid 19-snåret i villan, och avslutas efterföljande lördagmorgon, bra att ha med sig vid bokning av resan. För er som bor på Hotel Madison är det utcheckning på fredagen.

Flygtur

SAS flyger till direkt till Biarritz från Köpenhamn och Stockholm.

Air France levererar alltid - flyger från Köpenhamn, Göteborg och Stockholm via Paris direkt till Biarritz. Precis som Iberia, som flyger från Stockholm via Madrid till närliggande San Sebastian. 


Transfer från flygplatsen

Vi har en pick-up med Surfakademins surfbussar på Biarritz-flygplats kl 17.00 på lördagen och en drop-off kl 10 efterföljande lördag, till en kostnad av 40 Euro t/r. Om du flyger på San Sebastian tar du dig lättast till villan med taxi.


Tåg

Ett miljövänligt alternativ är det blixtsnabba TGV-tåget. Från Paris till Biarritz tar det bara fem timmar. Sen kan du såklart köpa ett interrailkort och tåga hela vägen genom Europa - en idé är att köra upplägget fem resdagar under en tiodagarsperiod från 1,695 kr.


Bil

Från södra Sverige är det cirka 200 mil till Biarritz så bra läge för roadtrip.

Pedagogik
Surfakademin är inte klassrummet med den stressande prestationsångesten utan skolgården där alla får vara med och leka.

S

urfing är långt ifrån en sport snarare en livsstil men framförallt en lek. Precis som Surfakademin inte bara är en surfkurs, surfskola eller surfcamp utan en totalupplevelse - en resa du aldrig glömmer.

Alla i Surfakademins instruktörsteam är internationellt certifierade livräddare och surfinstruktörer, enligt International Surfing Association. Vi har alla dessutom en gedigen erfarenhet både av att lära ut till nybörjare och att coacha surfing på landslagsnivå.

För att du hela tiden ska se hur du utvecklas och korrigera saker du kan göra bättre, filmar och fotograferar vi ett par surfsessions varje vecka – som vi sedan tittar på tillsammans.

För att du ska slippa lära dig surfetikett den svåra vägen går vi noga genom hur du ska agera i olika situationer samt allmän vattensäkerhet och annan surfteori & historia - allt från hur vågor bildas till de vassaste stilknepen - bara för att du är en nybörjare, behöver du inte se ut som en.

Dags för magiska
dagar i
Baskien

V

i inleder sommarens härligaste vecka med en meet & greet i villan vid 19-snåret på lördagen.


Upplägget

Priserna inkluderar boende i dubbelrum på Villa Surfakademin i sju nätter (lördag - lördag) och på Hotel Madison i sex nätter (lördag - fredag), fem dagars surflektioner, vi har även lagt in en vilodag från surfen som vi förgyller med yoga, meditation, andningsövningar och framförallt en vacker hike i Pyrenéerna, sex dagars yoga & meditation (söndag - fredag). Vi surfar i Hendaye eller Bidart beroende på var vågorna är bäst. Brunch (söndag - lördag) i villan och frukost (söndag - fredag) på hotellet, och sen så brassar vi tillsammans middag varje kväll Brunchen ingår men kostnad för middagarna tillkommer (självkostnadspris för råvarorna). 

Pris från 14,995 kronor - för exakta priser och datum droppa in på bokningssystemet.

 

SURFEN (YANG)

Vi samarbetar med våra vänner och Baskiens härligaste surf coacher Nathan Curren & Justin Delanne och deras crew. Otroligt talangfulla surfare och gedigen erfarenhet inom att coacha surf. Nathan är vidare den yngsta av världens mest välrenommerade surfsläkt, farfar Pat Curren, en big wave pionjär på Hawaii under 50- & 60-talen och pappa Tom, flerfaldig världsmästare under 80-talet och en sann stilikon. En ynnest för oss alla.  

Förutom de magiska vågorna ger vi dig den teoretiska grundkollen inom surfing med vattensäkerhet, vågteori, stil- och etikettskola. Vi fotograferar och filmar under veckan för en filmfeedback session och bildvisning på avslutningskvällen. Peter & Jens håller i pep-talk, surffilosofi och delar med sig av sina surfäventyr. 

 

YOGAN (YIN)

Surfakademins husyogini Gabriella Johanesson bjuder under veckan på sina signatursessions framtagna för oss surfare, vi varvar ner, sträcker ut och landar. En fin kombination av Vinyasa Flow & Yoga Nidra.  

 

MATEN (YIN & YANG)

Vårt kök vilar tryggt på det rika baskiska landskapet och dess grödor. Vi äter plantbaserat och hjärtfyllt. Den dagliga brunchen ingår men för middagarna tillkommer råvarorna, brukar landa på 1200 kronor på ett ungefär, Swishas på plats.  


Reseförsäkring

Surfakademin rekommenderar att du dubbelkollar att det finns en reseförsäkring som är kopplad till din hemförsäkring - skönt att få smidig hjälp om det dyker upp hallaballo.

True facts

Surfing är för alla. Vi har alltid en bra mix av tjejer & killar, vår yngsta deltagare är fem och äldsta 75, även om majoriteten av våra deltagare är nybörjare så coachar vi mellan varven hela vägen upp på landslagsnivå. Det är just den fina mixen som gör att det blir så härlig stämning.

Biarritz ligger i Baskien som är ett område som sträcker sig in i Spanien och är känt för sin vackra natur och starka kultur.

Hajskräck? Perfekt. Då har du inget att oroa dig över här.

Flyger du på Biarritz så styr Surfakademin transfer.

Solen skiner alltid på Surfakademin men det kan vara härligt att ha med sig en tröja eller två för lite kyligare morgnar eller kvällar.