N

u öppnar vi världen igen. Ödmjukt men bestämt och med en himla massa kärlek & respekt. En ynnest, en dröm eller kanske snarare ett mirakel att vintermigrationen för femtonde året i rad går till vårt älskade Santa Teresa i Costa Rica. 

Otroligt att vi återigen får lära dig surfa & utveckla din surfing till nya stilfulla höjder, och samtidigt få dig att upptäcka yogan och landa i meditationen. Och precis som vi vant oss vid möts det bästa av två världar - vilket mynnar ut i det troligen härligaste Surf & Yoga Retreatet i världen.

Tänk att vi äntligen snart är här igen. Där djungeln möter havet. 

Vi bor alla tillsammans på den läckra djungellodgen Griss med Santa Teresas magiska strand precis nedanför. Den lilla ödmjuka grusvägen som går genom byn kantas av mysiga restauranger - sushirestos och juicebarer som får oss att aldrig vilja lämna - som drivs av passionerade inflyttade Japaner, New Yorkare, Européer eller Sydamerikaner och sodor, lokala lite enklare restos - allt i en skön symbios. En micropol, otroligt internationellt men samtidigt harmoniskt och frestande.

I soluppgången innan morgonsurfen eller precis när solen har gått ner landar vi i kroppen och sträcker ut med vår egen yogini - ibland yoga, ibland meditation - bästa sättet att preppa för surfen och känna in sig själv.

U

tmanande tider kräver tydlighet & ödmjukhet och precis som alltid kärlek & respekt. Surfakademin följer noggrant utvecklingen kring Coronavirusets spridning och UD:s och Folkhälsomyndighetens uppdateringar precis som dagliga check-ins med våra vänner på plats i Santa Teresa.

Så nu till ett par essentiella avsnitt som vi alla måsta vara medvetna om när vi ska ut i världen - VI HÅLLER DIG. 

1. Surfakademin erbjuder möjligheten för alla deltagare att boka om sin resa - no questions asked. Ombokning måste ske minst sju dagar innan kursstart. Det går bra att boka om sin resa till vilken destination som helst med ankomstdatum inom 12 månader från ombokningsdatum.

2. Vår favorit flygbolagsallians KLM/AIR FRANCE har i dagarna lanserat ÖPPET KÖP så att alla kunder kostnadsfritt kan boka om alternativt avboka ända fram till en dag före avresan och få pengarna tillbaka.

3. Reseförsäkringen som för de flesta ingår i hemförsäkringen gäller tills vidare inte (i de flesta fall, bra om du dubbelkollar) för resor utanför Europa. Vi har därför inför vintern inlett ett samarbete med föräkringsbolaget Gouda som finns där för oss precis som vanligt även om tiderna är mer utmanande. Goudas reseförsäkring large väljer du om du saknar hemförsäkring eller om din hemförsäkrings reseskydd saknar omfattning för pandemier eller händelser som är kopplade till Covid-19. Det är Surfakademins varma rekommendation att alla som reser med oss i vinter tecknar en reseförsäkring och avbeställningsskydd hos Gouda. Avbeställningsskyddet täcker om du insjuknar i Covid-19 innan du lämnar Sverige. Reseförsäkringen kostar runt 1.000 kr och avbeställningsskyddet runt 600 kr. För att kostnaderna inte ska rusa för dig så har vi sänkt våra priser med motsvarande summa. När du har bokat vinterns resa så lägger du ett mejl till peter@surfakademin.se så tar vi det vidare därifrån. Det är viktigt att du tecknar avbeställningsskyddet vid bokningstillfället. 

4. Inför resan, från 72 timmar innan avresa, behöver du göra ett Covid-19 PCR-test. För information kring test samt intyg för resa droppa in på Mediciniska intyg

5.Visit Costa Rica kan du läsa mer kring förhållningsreglerna för inresande till Costa Rica.

6. World Health Organization (WHO) uppdaterar löpande sina förebyggande rekommendationer - droppa in här för hålla dig ajour

Costa Rica, Oh really?

 • 1
  Beach life
 • 2
  Vi lever, älskar och surfar
 • 3
  Största smajlet
 • 4
  Gastronomiska Akademin
 • 5
  Namaste
 • 6
  Naturen
Vi bor på läcker
djungellodge

Ett ödmjukt stenkast
från vår favvestrand

S

olen letar sig sakteligen in bland palmbladen och dagens första ljus gör sig påmint. Klockan är strax innan gryning och vi är allt som oftast synkroniserade med solen.

Djungellodgen ligger i gränslandet mellan djungeln och stranden så vi hör hela tiden hur vågorna möter sanden nedanför samtidigt som vrålaporna sjunger i kör uppe i palmkronorna. En stor härlig pool är den givna mötesplatsen mellan sessions. När vår lodge är fullbokad hyr vi in oss hos grannarna på närliggande Ohana Villas och Anam.

Vi bor i superfräscha och mysiga trähus om tre eller sex personer. Cabinorna har A/C, kök och fullutrustade badrum.

För love birds och andra nära som reser i duo, finns möjlighet att tinga studios med privata badrum för en tilläggskostnad på 2,500 kronor. 


 

Flygtur

För att boka resan över Atlanten rekommenderar vi världens troligen skönaste reseagent, SN Resor, och vår kontaktperson Maria Nordlund som du når på 0971-58 222. Hälsa från Surfakademin så gör hon det lilla extra för att du ska få de bästa tänkbara biljetterna. Ett annat bra alternativ är att köpa din flygresa på nätet. Vår favoritsökmotor när det gäller att hitta bra plåtar är Momondo.

Framförallt i dessa tider är det vår rekommendation att undvika att flyga igenom USA och snarare sikta in sig på KLM/AIR FRANCE som flyger via Amsterdam & Paris till San José. Ett tips är att kika på KLM:s flight avresa fredag och hemresa söndag. 

Resan från Skandinavien till Costa Rica tar cirka 16 timmar. Du lämnar i ottan och landar runt 20-snåret på fredagkvällen. Så första natten spenderar du i San José. Surfakademin rekommenderar trevliga Hotel La Riviera som ligger i närheten av flygplatsen. Bäst att boka direkt med hotellet snarare än via någon fladdrig bokningssajt. Då december och januari är högsäsong så är det en god idé att boka hotellrum med bra framförhållning.


Transfer till Djungellodgen

Efter en övernattning i San José hämtas du på Hotel La Riviera vid 08.30-snåret på lördagmorgonen av Surfakademins chartrade buss som tar dig hela vägen genom ett böljande och dramatiskt landskap till Nicoyahalvöns södra spets. Transfern kostar 125 USD t/r och betalas på plats när du kommer fram till Santa Teresa. Road-trippen inklusive en mysig båttur tar cirka sex timmar och ger dig en fin introduktion till hur vackert Costa Rica är. På hemresan så är upplägget identiskt fast omvänt. Vid 14.30-snåret på lördagen kommer transferbussen och hämtar dig på lodgen och så är du framme lagom till lördagsmiddagen i San José. 

Om du hellre vill flyga mellan San José och Tambor - som ligger 40 minuter från lodgen i Santa Teresa, bokar du enkelt på Fly Sansa. Den sceniska flygturen kostar runt 3,000 SEK t/r.

Pedagogik
Surfakademin är inte klassrummet med den stressande prestationsångesten utan skolgården där alla får vara med och leka.

S

urfing är långt ifrån en sport snarare en livsstil men framförallt en lek. Precis som Surfakademin inte bara är en surfkurs, surfskola eller surfcamp utan en totalupplevelse - en resa du aldrig glömmer.

Alla i Surfakademins instruktörsteam är internationellt certifierade livräddare och surfinstruktörer, enligt International Surfing Association. Vi har alla dessutom en gedigen erfarenhet både av att lära ut till nybörjare och att coacha surfing på landslagsnivå.

För att du hela tiden ska se hur du utvecklas och korrigera saker du kan göra bättre, filmar och fotograferar vi ett par surfsessions varje vecka – som vi sedan tittar på tillsammans.

För att du ska slippa lära dig surfetikett den svåra vägen går vi noga genom hur du ska agera i olika situationer samt allmän vattensäkerhet och annan surfteori & historia - allt från hur vågor bildas till de vassaste stilknepen - bara för att du är en nybörjare, behöver du inte se ut som en.

Dags för magiska
dagar i
Santa
Teresa

Tider & priser

Surfakademins Pura Vida-inspirerade Surf & Yoga Retreat i Santa Teresa inkluderar boende på lodgen Griss, Latinamerikas härligaste brunch, en - två instruktörsledda surflektioner per dag och fri tillgång till brädor mellan sessions, feedback sessions med film & foto, surffilosofi med Jens & Peter. Vi delar även upp gruppen så att alla pushas precis på det sätt som passar bäst. Vidare så ingår ett yoga & meditationspass om dagen. Som alltid med Akademin går vi på flow och dagarna är långa och magiska. Om du vill maximera härligheten och stanna två veckor så får du A+ treatment deluxe. Good lord. Du kan såklart även stanna tre veckor, det går liksom inte att få nog av magiska Costa Rica.

Priser från 9,995 kronor. För exakta priser och datum för perioder gå vidare till bokningssystemet.

Djungellodgen ligger precis framför en av Centralamerikas läckraste surfstränder - Playa Santa Teresa.


En dag i vårt vinterhem

Varje dag är unik i Santa Teresa - men oftast smyger vi upp i gryningen och ser soluppgången ifrån vattnet, efter en morgonsurf väntar Latinamerikas läckraste brunch på ranchen, sen är det bra läge för en god bok i hängmattan, häng vid poolen eller på stranden. Innan vi går iväg till någon av Santa Teresas alla fantastiska restos slappnar vi av genom att köra en ödmjuk yoga- eller meditationssession.


Medikament

Better safe than sorry - ta kontakt med bästa och närmaste vaccinationscentral för att dubbelkolla att du har de vaccinationer som rekommenderas. Vår destination är Santa Teresa på Nicoyahalvön i nordvästra Costa Rica.


Försäkring

Reseförsäkringen som för de flesta ingår i hemförsäkringen gäller tills vidare inte (i de flesta fall, bra om du dubbelkollar) för resor utanför Europa. Vi har därför inför vintern inlett ett samarbete med föräkringsbolaget Gouda som finns där för oss precis som vanligt även om tiderna är mer utmanande. Goudas reseförsäkring large väljer du om du saknar hemförsäkring eller om din hemförsäkrings reseskydd saknar omfattning för pandemier eller händelser som är kopplade till Covid-19. Det är Surfakademins varma rekommendation att alla som reser med oss i vinter tecknar en reseförsäkring och avbeställningsskydd hos Gouda. Avbeställningsskyddet täcker om du insjuknar i Covid-19 innan du lämnar Sverige. Reseförsäkringen kostar runt 1.000 kr och avbeställningsskyddet runt 600 kr. För att kostnaderna inte ska rusa för dig så har vi sänkt våra priser med motsvarande summa. När du har bokat vinterns resa så lägger du ett mejl till peter@surfakademin.se så tar vi det vidare därifrån. Det är viktigt att du tecknar avbeställningsskyddet vid bokningstillfället. 

True facts

I Costa Rica används både den lokala valutan Colones och USD - 1000 colones är cirka 2 USD.

Inget visum behövs så länge resan understiger 90 dagar.
Det finns ett par bankomater i Santa Teresa men ibland har de ont om cash så det kan vara en bra idé att antingen växla till USD i Sverige alternativt ta ut lite kontanter på flygplatsen i San José.

Solen här nere är väldans härlig och stark så solskyddsfaktor 50 är att rekommendera.

En av våra läckraste utflykter är en ridtur upp längs ödestränder och kullar och då kan långbrallor vara bra att ha annars är shorts det ända som värmen tillåter.

Du behöver inte oroa dig for att knapra malaria-tabletter så länge du stannar på Nicoya-halvön.

Costa Rica är politiskt stabilt och är det enda landet i Centralamerika som aldrig har varit i väpnad konflikt med sina grannländer.